Ongeveer 7 maanden geleden is er een oproep gedaan op de TVR website voor Ironman Haugesund in Noorwegen. De maanden van voorbereiding zitten er op en komende zondag, 1 juli is het zover. Pieter, Mark en Dennis zullen aan de start staan van deze nieuwe hele IM. De 3 mannen hebben elkaar 3 vragen voorgelegd, zie hieronder:
De 3 vragen van Pieter en de antwoorden van Mark
Pieter: “Waarom nu een hele IM in een (mogelijk) koud, Scandinavisch land i.p.v. de tropische omstandigheden waar je je zo lekker bij voelt?”
Mark: “Dat weer, dat is inderdaad een gok. Hopelijk is het 20 graden en zonnig. Ik geniet en presteer het beste bij zon. 18 – 20 graden is de ondergrens, maar tevens de temperatuur waarbij ik het meest eruit haal. Verder is natuurlijk de pracht van zeker het fietsparkoers doorslaggevend.”
Pieter: “Je hebt vroeger aan motorracen gedaan; geeft triatlons je dezelfde kick?”
Mark: “Destijds gaf het een kick wanneer ik een bepaalde controle had over de motorfiets. Fysiek trainen was altijd een onderdeel van de sport, en nu krijg ik de kick van de prestaties van mijn eigen verbrandingsmotor, zeker wanneer je bedenkt wat er ooit allemaal kapot is geweest in mijn lichaam.”
Pieter: “Waarop heb je je gefocust in je trainingen op weg naar deze IM?”
Mark: “Eerlijk gezegd heb ik helemaal niet veel getraind, hooguit 10 uur per week. Van de geplande trainingen heb ik maar 2/3 uitgevoerd. Wel heb ik in de laatste 5 weken nog een zwem, een fiets en een loop week gehad, maar ook best veel wedstrijden, 3 halves in 5 weken. Iets wat ik zeker niet zou aanraden (aan een rookie ?).”
De 3 vragen van Pieter en de antwoorden van Dennis
Pieter: “Hoe combineer je het trainen met een gezinsleven en een drukke baan, zeker als je een vrouw hebt die ook nog triatlons doet?”
Dennis: “Dat is meteen een mooie binnenkomer ;-). Eigenlijk is het trainen voor een hele triatlon heel moeilijk te combineren met zowel het gezin als het werk. Gelukkig begrijpt Jolanda goed wat er nodig is om een hele triatlon goed te kunnen finishen en zijn Seb en Ella het gewend. Maar dit jaar heb ik er nog meer moeite gehad om lange trainingen te doen. Ik heb slimmer getraind en hopelijk is dit voldoende voor een mooie finish.”
Pieter: “Wie is je grote inspirator als het om triatlons gaat?”
Dennis: “Vroeger was dat Axel Koenders, mijn voorbeeld als 15 jarige. Nu zijn dat meerdere personen, bijvoorbeeld Willem de Voogd. Reinard Maarleveld en ook mijn schoonvader, Willem Nell”.
Pieter: “Je hebt dit jaar meer baantrainingen gedaan, wat denk je dat het effect zal zijn?”
Dennis: “Is een deel van het slimmer en gezelliger trainen. Ik verwacht meer op souplesse te kunnen lopen zondag, wat met name een positief effect moet hebben in de laatste 12 km.”
De 3 vragen van Mark en de antwoorden van Pieter
Mark: “Je hebt enorme progressie gemaakt in het zwemmen en fietsen. Waar leg jij je geld op in?”
Pieter: “Dat klopt. Met name het zwemmen is, ondanks een belabberde techniek, enorm vooruit gegaan, m.n. door het consequent trainen. Maar mijn geld zet ik op het fietsen. Ik heb heel veel kilometers gemaakt, al vanaf het begin van de wintertijd, en die zullen er zeker uitkomen. Ondanks de 2.000 hoogtemeters.”
Mark: “Van kort naar lang. Wat heb je veranderd in je aanpak?”
Pieter: “Veel kilometers maken is het geheim. Je lichaam moet wennen aan die duurbelasting. Ik heb gemerkt tijdens de marathon van Rotterdam in 2014 dat een consequente training z’n vruchten af werpt. Sommige trainingen zijn aan het einde niet zo prettig meer voor je lichaam, maar je weet dat dit moet. Zeker de om-en-om fiets-loop training van 6 uur hakte er in. Gelukkig is een snelle wissel bij een hele niet van wezenlijk belang; dat is bij een korte wedstrijd wel anders, zeker als het een competitiewedstrijd betreft. De overgang van fietsen naar lopen vergt i.v.m. mijn rug altijd wat tijd.”
Mark: “Heb je stiekem iets in gedachte of ga je vooral genieten?”
Pieter: “Voorop staat dat ik wil genieten en de hele echt wil beleven, ook op de punten dat het zwaar wordt, want dat gaat het op een gegeven moment zeker worden. Heel stiekem heb ik de tijd van Petra in mijn hoofd (11:08 uur, IM Zurich 2016), maar ik ga me hier niet op blind staren. Goed naar mijn lichaam luisteren is een eerst vereiste.”
De 3 vragen van Mark en de antwoorden van Dennis
Mark: “Ruim 30 jaar doe je al aan triatlon. Waarom houdt deze sport je vast?”
Dennis: “De combinatie van de 3 sporten liggen mij beter dan specialisatie in 1 van deze 3 en daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te sporten.”
Mark: “180km polder of toch een parkoers met een continu wisselend uitzicht?”
Dennis: “Mijn kracht (zowel fysiek als mentaal) zit in de polder, met de elementen vlak, wind en kou voel ik mij sterk. IM Haugesund is een continu wisselend uitzicht, daar kijk ik naar uit om juist te kunnen genieten en is daarom ook een bewuste keuze geweest.”
Mark: “Lonkt Hawaii?”
Dennis: “Heeft het altijd wel gedaan. Laatste 2 jaar niet meer of eerlijk gezegd minder ;-). De eerste reden is dat dit bijna onmogelijk is, gezien de sterke concurrentie en mijn loopvermogen en de tweede reden, ik kan niet optimaal presteren in de warmte, dus zal daar niets te zoeken hebben.”
De 3 vragen van Dennis en de antwoorden van Mark
Dennis: “Hoeveelste hele triatlon wordt dit voor jou?”
Mark: “Nummer 14 alweer, en 15 komt er dit jaar ook bij”.
Dennis: “Wat is voor jou een reden om voor een triatlon te kiezen”?
Mark: “In mijn vorige sport was ik altijd fysiek aan het trainen met hardlopen en fietsen, en toen ik daarmee stopte heeft mijn neef mij getriggerd om aan deze sport te beginnen. Nu, 14 jaar later heb ik nog steeds geen spijt van de beslissing.”
Dennis: “Wat staat bij jou voorop? Prestatie of plezier?”
Mark: “Ik ga elke wedstrijd voor het maximale, daar beleef ik het meeste plezier aan. Als de prestatie tegenvalt, of het wordt ongemakkelijk, dan verlies ik wel eens het plezier. Soms een reden om de wedstrijd te staken. Maar bij de volgende wedstrijd ga ik er weer met plezier én hard tegenaan.”
De 3 vragen van Dennis en de antwoorden van Pieter
Dennis: “Jij bent vanaf je jeugd een sprinter en nu ga je jouw eerste hele triatlon doen, wat is jouw grootste uitdaging/doel?”
Pieter: “Mijn grootste uitdaging is om met mijn gespierde sprintbenen de hele trialton maar eens te volbrengen; de marathon zal zeker het zwaarste worden en die moet ik dus met beleid lopen. Niet te hard beginnen en als het nodig is de benen even losmaken dan wel rekken om weer door te gaan. Na een aantal halve triatlons in 2015 meegemaakt te hebben, was er steeds dat stemmetje dat ‘vroeg’ om die hele. Toen Petra, mijn vrouw, ‘m in 2016 heel netjes had gedaan, kon ik eigenlijk niet achterblijven. Of ik haar tijd zal evenaren …….?”
Dennis: “Hoe heb jij je voorbereid en wat is jouw advies aan leden van TVR die ook een keer een hele triatlon willen doen?”
Pieter: “Met zwemmen, mijn minste onderdeel, ben ik al heel vroeg consequent begonnen te trainen, nl. in het najaar direct nadat ik me had ingeschreven. Als het even kon drie keer per week, maar zeker 2 keer per week en zeker de techniektraining van Marcel op maandag. Dit gaat zeker zijn vruchten afwerpen. Met fietsen ben ik in de winter al vroeg met lange afstanden begonnen. Minimaal 100 km. per weekend. en meestal op de mountainbike. De looptraining was het meest tricky, omdat ik nogal last heb van versleten ruggenwervels onderin mijn rug (pijnlijk!). Maar begin voorjaar toch de stoute schoenen aan getrokken en de baantraining op dinsdag weer consequent bezocht. Daarnaast een lange duurloop in het weekend en een korte loop door de weeks. Doordat de kilo’s eraf vlogen ging het lopen automatisch ook makkelijker.”
Dennis: “Wat is de reden dat je hebt gekozen voor IM Haugesund?”
Pieter: “Jullie kwamen eerlijk gezegd met dit idee, en wat is er leuker om mijn ‘eerste’ met zulke ervaren clubgenoten te doen. Daarnaast is het 1 van de mooiste IM’s ter wereld dus ‘nee’ zeggen was geen optie. Ik geniet als natuurliefhebber, ondanks de inspanning altijd van de omgeving en die is in Noorwegen natuurlijk fantastisch.”